Owoce morza w Polsce cieszą się coraz większą popularnością i spożywane są już nie tylko w eleganckich restauracjach jako afrodyzjak podczas romantycznych kolacji, ale także sporo osób przygotowuje je samodzielnie w domu. Wśród owoców morza chętnie wybieranych przez Polaków znajdują się m.in. ośmiornice i kalmary. Wiele osób jednak wciąż nie jest przekonanych do tych głowonogów względu na ich wygląd. Dlaczego warto sięgać po ośmiornice i kalmary i jakie są ich wartości odżywcze? Podpowiadamy.
Jakie witaminy zawierają ośmiornice i kalmary?
Owoce morza, w tym ośmiornice i kalmary, stanowią podstawę kuchni śródziemnomorskiej, która uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Osoby, które odżywiają się, stosując jej zasady, rzadziej zapadają na choroby metaboliczne, autoimmunologiczne, sercowo-naczyniowe, a także rzadziej zmagają się z dolegliwościami ze strony układu kostno-stawowego. Warto więc wdrożyć pewne elementy tego sposobu żywienia, aby móc cieszyć się zdrowiem, dobrym samopoczuciem i nienaganną sylwetką.
Owoce morza posiadają wiele cennych witamin zarówno rozpuszczalnych w tłuszczach, jak i w wodzie. Wśród składników, które zawierają ośmiornice i kalmary, można wymienić witaminę A, E i D. Ta pierwsza odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i zapobiega tzw. kurzej ślepocie. Witamina E z kolei ma korzystny wpływ na nasz układ krwionośny i działa antyoksydacyjnie. Witamina D pełni w naszym organizmie wiele istotnych funkcji. Wspiera m.in. układ odpornościowy, kostno-stawowy i działa przeciwzapalnie. Z tego powodu ośmiornice i kalmary mogą być spożywane przez osoby, u których występuje ryzyko osteoporozy. Dodatkowo znajdziemy tu witaminy z grupy B, głównie witaminę B12.
Jakie składniki mineralne znajdują się w ośmiornicach i kalmarach?
Ośmiornice i kalmary to owoce morza, które są pełne nie tylko witamin, ale także składników mineralnych. Znajdziemy tu m.in. żelazo, selen, cynk, jod czy wapń. Niedobór cynku może powodować zaburzenia odporności. Jodu i selenu z kolei problemy z prawidłowym funkcjonowaniem tarczycy. Z tego powodu na odpowiednią podaż tych składników powinny zwracać szczególną uwagę osoby zmagające się z niedoczynnością, nadczynnością tarczycy, a także chorobą Hashimoto. Wapń bierze udział w procesach krzepnięcia krwi i odpowiada za mocne kości.
Białko i kwasy tłuszczowe w owocach morza
Ośmiornice i kalmary to źródło pełnowartościowego białka, dlatego mogą sięgnąć po nie osoby na diecie wegetariańskiej, które chcą zachować odpowiednią podaż makroskładników w swojej diecie. Dodatkowo zarówno ośmiornice, jak i kalmary, a także inne owoce morza mogą być stosowane na diecie redukcyjnej, ponieważ są niskokaloryczne. Niezwykle istotnym składnikiem owoców morza są wielonasycone kwasy tłuszczowe, czyli omega-3, a dokładniej EPA i DHA, które wykazują działanie ochronne dla układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo zmniejszają stężenie trójglicerydów we krwi, hamują powstawanie zakrzepów w naczyniach mózgowych i wieńcowych i działają przeciwzapalnie.
Owoce morza takie jak ośmiornice i kalmary są niedoceniane przez wiele osób. Ich wartości odżywcze powinny jednak przekonać każdego do tego, by na stałe umieścić je w swoim jadłospisie. Owoce morza są nie tylko świetnym afrodyzjakiem, który warto wykorzystać podczas romantycznej kolacji, ale także składnikami pełnymi witamin, minerałów i cennych składników, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Dodatkowo ich przygotowanie może być naprawdę szybkie, dzięki czemu nie musimy spędzać wiele czasu w kuchni.